Wist jij dat de belangrijkste factor, naast gezond eten, goed slapen en bewegen om jouw weerstand voor ziektekiemen te vergroten, een goede emotionele gezondheid is?

Alles wat wij meemaken kunnen wij gebruiken voor onze persoonlijke ontwikkeling. Soms laten wij natuurlijk wel eens wat liggen of durven de ontwikkeling niet aan te gaan. Onverwerkt verleden; emoties die niet genoeg hebben kunnen stromen om verwerkt te worden, kun je vergelijken met stilstaand water versus stromend water*.

Als er in jou nog stilstaand water is, hebben bacteriƫn en virussen meer kans om te groeien en het water te vervuilen dan wanneer het goed stroomt.

Dus als ik toch ziek word, hoe pak ik dat aan?

 • Zolang als verantwoordelijk is neem ik geen pijnstilling of koorts verlagende middelen. Ik leg hieronder uit wat de reden daarvan is.
 • Koorts heeft een zinvolle functie omdat de koorts jouw in een hogere trilling brengt en ook dat is ondersteunend voor jou om door de ontwikkeling te gaan. Net als wanneer je water verwarmt krijg je stoom. Het stoom van kokend water zijn gewoon watermoleculen in een hogere trilling. De hogere trilling zorgt er voor dat jouw systeem minder log is (vergelijk water met stoom) en je letterlijk makkelijker mee kan bewegen met de ontwikkeling waar jij doorheen gaat.
 • Ik geef mij zoveel mogelijk over aan de ziekte. Overgave helpt om door ontwikkelingen te gaan. Ik ga liggen als het nodig is of slapen, zo ondersteun ik mijn systeem om door de ontwikkeling heen te gaan.
 • Verder ga ik in mijzelf zoeken. Welk water heb ik stil laten staan? Is er iets nog niet verwerkt?
 • Welke situatie(s) of personen in mijn leven roepen nog onverwerkt verleden op? En ik probeer dat water weer in beweging te krijgen. Ik neem de situaties, voorvallen en/of personen die ik nogal uitdagend vind en kijk waar ik nog iets te verwerken heb. Word ik ergens geraakt? Voel ik boosheid? Een gevoel er niet te mogen zijn en zo meer.
 • Ik stel mij open voor wat naar boven komt.
 • De symptomen van mijn ziek zijn neem ik als leidraad. Ik richt mij op een mogelijke klacht, zoals hoofdpijn, misselijkheid, pijn en wrijf of masseer de plek, ik richt mij op mijn Ki punt en stel mij open voor elke mogelijke emotie. De boosheid, het verdriet of de angst die ik dan voel laat ik er zijn. Het mag er allemaal zijn.
 • De laatste keer dat ik ziek was voelde ik bijvoorbeeld veel misselijkheid rondom mijn middenrif. Dit wijst op emoties die ik moeilijk vind om te aarden (en dus goed te voelen). Elke keer dat ik weer misselijk was, richtte ik mij op de misselijkheid en stelde mij open voor de emoties die ik moeilijk vond om te aarden, om die te gaan voelen en te aarden. Daarbij mijzelf richtend op mijn Ki-punt. Ik voelde meestal direct resultaat omdat de misselijkheid verdween. Blijkbaar ging het om verschillende emoties die ik moeilijk vond want dit proces heb ik verschillende keren moeten herhalen. Zo help ik mijzelf de achtergrond van mijn ziek zijn op te lossen en verdiep ik mijn weg naar binnen.
 • Ik had ook last van mijn longen. Ik maakte contact met dat gevoel in mijn longen en stelde mij weer open voor de achtergrond er van.
 • Door zo actief met mijn ontwikkeling bezig te zijn verkort ik de periode en de heftigheid dat ik ziek ben en belangrijker; los ik de achtergrond van het ziek zijn op om mijn ontwikkeling te gaan.
 • Een enkele keer ben ik te ziek om dit te doen en kan ik alleen maar blijven liggen, mij overgeven en vertrouwen dat ik ook zo mijn ontwikkeling ondersteun. Een hele enkele keer voel ik mij zo ellendig dat ik ook doorvoel hoe het voelt om zo ziek te zijn.

 

Dit kan iedereen doen en zo lever jij een bijdrage aan jouw eigen gezondheid.

Wil jij meer lezen over de meest effectieve manier van doorvoelen:
Werkwijze gevoelens en symptomen doorvoelen
Als je de link volgt komen er wellicht pop ups. Als die voor jou niet van toepassing zijn, kun je die weg klikken.

Wil jij ook op deze manier aan jouw gezondheid werken en vind jij het moeilijk om te voelen aan welke ontwikkeling of emoties jij kan werken, dan is het mogelijk om via emailbegeleiding daar verder in te komen.

* Deze vergelijking komt uit het artikel: Ziek worden voorkomen. Als je de link volgt komen er wellicht pop ups. Als die voor jou niet van toepassing zijn, kun je die weg klikken.